Harmonie se svými hormony


Harmonie se svými hormony

Mgr. Lenka Sobková vypráví o hormonálním zdraví ženy a také o tom, jak dlouho se žena učí rozumět hormonům

 

Buď v harmonii se svými hormony je v nakladatelství Eminent její první kniha – a opravdu vynikající. V rozhovoru vypráví o tom, jak se vystudovaná farmaceutka, která pravidelně přispívá do měsíčníku Regenerace, rozhodne vydat na cestu poznání vlastního těla.

 

Jak se vysokoškolsky studovaný farmaceut dostane k tématu přirozeného zdraví?

Říkám o sobě v nadsázce, že jsem „divný lékárník“. Spíš lidi nabádám, aby nic moc neužívali, než abych je nějak motivovala, ať si koupí zase další přípravek. Ze zkušeností dobře vím, že ne každý člověk je vždy připravený učit se rozumět vlastnímu tělu nebo hledat cestu uzdravení. Někdy si raději zvolí „jen“ cestu léčení, bez hledání příčin – a je to tak úplně v pořádku.

Už slavný francouzský lékárník Émile Coué věděl, že každá informace a každá rada funguje podobně jako semínko. Dokáže ukrytá čekat dlouhou dobu na svou příležitost. Potom se probudí k životu a vyklíčí. Proto jsem v knize vysvětlila základní principy doslova od začátku. 

 

Jak vás napadlo napsat knihu o hormonech?

Oblasti hormonálního zdraví se žena ve svém životě dotýká dost často, a proto jsem mohla čerpat z opravdu bohatých zkušeností. Některé starší se týkaly spíš vztahů, jiné, pozdější více zdravotních témat. A mnoho z nich patří do skupiny těch úplně obyčejných, každodenních zážitků.

Nejdřív jsem chtěla vysvětlit hlavně kontexty samotných nemocí a zdraví. Jde ale o oblast tak komplexní, že nakonec vznikl celý slabikář intimního zdraví ženy.

 

Co pro vás bylo inspirací?

Na tohle téma nejčastěji narazí žena poprvé, když řeší opakované zdravotní potíže, nebo touží po miminku. A nejprve samozřejmě věří tomu, co jí říká gynekolog. Jenže jak je možné – napadlo mě, stejně jako spoustu žen - že o mém vlastním těle toho ví více lékař po deseti minutách u něj v ordinaci než já.

Velmi dobře si pamatuji, jak jsem v ordinaci poprvé potkala osvícenou gynekoložku s pochopením pro individualitu každé ženy. Byl to pro mě doslova nezapomenutelný zážitek.

 

Jak dlouho se člověk učí rozumět hormonům?

Většina z nás cítí k hormonálnímu systému respekt a má podvědomě strach do něj zasahovat. Na jednu stranu je to docela oprávněně.

Celá hormonální osa funguje jako dokonalý stroj. Dostali jsme ho od přírody jako nástroj pro přizpůsobení se aktuálním podmínkám. Proto je tak citlivě nastavená. Dlouho dokáže sebe sama zpátky vylaďovat. Když ji ale jednou rozkolísáme, horko těžko ji potom „spravujeme“.

Hormonální osa je vlastně docela jednoduchá. Připomíná tanec několika málo hormonů, které jsou si navíc velmi podobné. Pochopit celou hormonální rovinu není s nadsázkou řečeno otázkou obsáhlého studia, jako spíš porozumění jednoduchým principům a vcítění se do problematiky. Protože jsou to děje, které se odehrávají uvnitř těla každé ženy, může každá svůj cyklus přirozeně cítit a rozumět mu.

 

Nemáte pocit, že stačí osvěta, kterou slýcháme z reklam nebo různých doporučení?

Na každém kroku se setkáváme s určitými základními informacemi, že menstruační cyklus trvá 28 dní, ovulace přichází 14. den, že je normální trpět premenstruačním syndromem. Skutečnost je ale taková, že ženské tělo pracuje často dost odlišně a základní osvěta často nestačí.

 

A co se stane, když si knihu přečte muž?

Ptáte se, jestli potom porozumí ženě? Pokud s ní má opravdu živý, vnitřní vztah, tak mu to k porozumění alespoň otevře cestu.

 

Co vás přimělo odklonit se od klasické medicíny?

Znám dobře oba směry a jsem přesvědčená, že by spolu medicína založená na důkazech, tzv. Evidence Based Medicine, s tradičními metodami měly spolupracovat. I když si to každá ze stran často nechtějí přiznat, mohou si navzájem právě sdílením velmi prospět. A právě o to se ve svojí knize snažím.


zpět