Vláďa Vytásek a jeho rostliny na zahradě a kolem plotu


Vláďa Vytásek a jeho rostliny na zahradě a kolem plotu

Rozhovor k vydání novinky Moje léčivé rostliny na zahradě a kolem plotu

O byliny se začal Vláďa Vytásek zajímat po vojně, na jaře roku 1985, kdy si pomocí léčivek vyléčil žaludeční vředy. Od té doby ví, že mají léčivou moc.

V úvodu píšete, že ze zkušenosti víte, že rostlina, která nám chce pomoci, se na zahrádce nebo u plotu objeví sama.

V knize je jich několik, třeba mléč zelinný. Většina lidí ho ničí, když se jim někde objeví, protože ho mají za neužitečný plevel. On totiž dokáže vyrůst do značné výšky. Přitom je to přírodní multivitamin vynikající na detoxikaci a od mnoha lidí slyším, že se po jeho konzumaci cítí svěží. Odvar z něj podporuje správnou funkci jater, ale já osobně dávám přednost čerstvé rostlině jako zelenině.

Velice často se na zahradě sama objeví řeřicha širolistá, jinak pěstovaná rostlina. Mattioli jí říkal piperát, protože má lehce pepřovou chuť. Omáčku z ní doporučoval jako variantu křenové. Je skvělá pro léčbu jater a ledvin, reguluje rytmus srdce a zvládá vysoký krevní tlak, který je v současné době na vzestupu.

Máte nějakou z nich vyloženě v oblibě?

Kozinec blanitý, který obdivoval i legendární čínský Žlutý císař. Má silný imunomodulační účinek a je to vynikající antioxidant. Další je schizonepeta jemnolistá, která mnoha lidem pomohla během covidové pandemie. Tu můžete pěstovat i doma v květináčích. Skvělá je i při chřipce. Skvělé a velmi léčivé ovoce poskytují muchovník olšolistý, zimolez kamčatský, dřín obecný nebo slivoň myrobalán. I trochu na počest Jiřího Janči uvádím pámelník obecný, známé bílé kuličky zvané praskačka. Vynikající a málo známá je třeba mitrovnička srdcolistá a pro mnoho lidí bude překvapení, jak krásně se dá v kuchyni využít mladý pérovník pštrosí.

Žádná z uvedených více než padesáti bylin se v ostatních knihách neopakuje a nenajdete ji ani v první, která se jmenuje Můj bylinkový svět.

V měsíčníku Regenerace máte pravidelnou rubriku o léčivých bylinách.

Do Regenerace píšu od roku 2012 na podnět Pavla Váni. Bylo to jeho přání, abych po něm pokračoval v psaní o léčivkách. Vždycky se zaměřím na dané vegetační období, ve kterém rostou a kdy se mají sbírat. Je to vlastně takové kalendárium sběru. Sleduji přitom třetí cestu, což znamená, že pro svoje zdraví člověk něco aktivně začne dělat sám.

Jiří Kuchař píše v úvodu, že považuje za výsadu dostávat vaše články do Regenerace jako první.

Jirka Kuchař se mnou spolupracoval na druhé knize; první byla Moje domácí bylinková klasika. Mám z toho velkou radost, protože knihy mají opravdu vysokou úroveň, pokud to tak mohu posoudit, a čtenář se v nich dozví to, co jinde ne. Pomáhá nám i botanik Josef Šonka, takže jsou ošetřené i po odborné stránce.

Stejně jako knihu Moje domácí bylinková klasika uvádí Moje léčivé rostliny na zahradě a kolem plotu fotografie s Jaroslavem Duškem a jeho text.

Jaroslav je kamarád a příležitostný účastník mých kurzů. Když jsem ten text viděl poprvé, dlouho jsem se smál jeho obratu „plot naší lásky“. Nepochybuji, že z jeho slov budou mít radost i čtenáři.


zpět